som att fly till en annan värld

Jag hittade lite roliga boklistor som jag kände att jag ville svara på. Jag älskar och läsa om i perioder så slukar jag böcker på löpande band. Dessa listor satte igång tankeverksamheten hos mig och jag kände att jag hade synvinklar på frågorna som jag ville uttrycka. Jag misstänker (läs: vet) också att jag snart kommer ha några nya böcker att sätta näsan i då min födelsedag närmar sig. Vem vet, kanske kommer jag analysera böckerna mer efter en massa listor (om du inte inser detta här, så är jag ett stort fan av listor i alla dess former).
 
Jag vet att jag har gjort det till en grej att skriva centrerat. Men det ser alltid galet rörigt ut om man ska ha listor i centrerat. Så håll till godo för nu går jag vänsterjusterat.
 
 Tryck på bilden för bildkälla
 
Snabbläsare eller långsamläsare?
Jag har helt klart en snabbläsare. Skyller detta på att jag under mellanstadiet (fy var gammal jag lät nu) hade världen läsperiod och plöjde alla böcker för fjärdeklassare och äldre. Jag vill inte påstå att jag läser supersnabbt. Det handlar mer om att när jag läser så läser jag mycket och länge. Men ändå så brukar jag hamna i den stela situation att om jag läser tex. en artikel med en vän så måste jag sitta länge och titta på dennes ögon när den fortfarnade läser för att se om hen också är klar innan jag kan vända blad.
 
Tegelstenar eller tunnisar?
En tegelsten tar inte slut fort och en tunn är inte effektiv att slå någon i huvudet med.
 
Bibliotek eller bokhandel?
Jag har fått uppfattningen att det är mycket lättare att hitta bra böcker i ett bibliotek än i en bokhandel. Vet inte riktigt varför men det är något med det mindre "säljande" i bibliotek. Sen är väll ett bibliotek helt optimalt om man är en sparsam (kan tolkas: snål) bokmal. Jag har en iten dröm om att jag, när jag flyttat hemifrån, kommer ha en stor bokhylla som täcker en hel vägg, fyld med alla mina favoritböcker. Men jag misstänker att det kommer sluta med en hög böcker vid sängen och klassificeringen Stamkund på Bibblan.
 
Ljudbok eller e-bok?
Är så illa tvungen att vara konservativ (vet inte om jag använder ett ord som jag själv int har förstått helt här...) och säga att böcker ska vara i pappersform.
 
Inbunden eller pocket?
Som en kontrast till föregående fråga så väljer jag båda på denna! Och även min motivering finner ni ovan.
 
Vampyrer eller spöken?
Jag är inget större fan av övernaturliga grejer. Däremot har jag fallit pladask för Twilight-serien och där finns det ju vampyrer så...
 
En i taget eller slalomläsning?
Det har nog alldrig hänt att jag påbörjat en bok när jag håller på med en annan frivilligt. Då blir det hellre så att jag läser mer för jag vet att det finns ännu en som väntar på mig. Men man har ju råkat ut för lärare som tycker att det är synd att ungdommar inte läser så ofta längre (jag räknar mig inte in bland dem) och då har gett oss böcke att läsa i skolan. Har man riktigt otur så har inte svenska och engelskaläraren pratat med varandra och plötsligt har man tre böcker att läsa parallellt...
 
Nytt eller gammalt?
Att läsa ska inte vara ansträngande. En gång försökte jag mig på att läsa en bok av Selma Lagerlöf och jag tog mig knappt igenom första kapitlet tack vare det gamla språket. Därför måste jag säga att jag väljer de nyare böckerna framför de riktigt gamla. Däremot de böckerna som är lite halvgamla eller som har bearbetats lite på vägen är inget fel på. Jag läste en lite lättare version av Jorden runt på 80 dagar och den var super men utan alla gamla ord.
 
Bokmärke eller hundöra?
Blev uppskrämd en gång när någon berättade för mig att bibliotekarierna blir rasande om man gör hundöron. Så biblotekskvitton får ofta fungera bokmärken.
 
Snacks eller godis?
Hur hinner man äta när man läser?
 
Skräck eller chicklit?
Bara det att jag är sjutton (när som helst) och läser samma snälla tantböcker som min mamma gör att jag faller för chicklit. En mysig roman där någon gifter sig på slutet kan man ju inte göra annat än må bra av. Sen vill jag slå ett slag för själva ordet chicklit. Är inte det helt fantastiskt?
 
Soffan eller sängen?
Båda! Och överallt annars med.
 
Inne eller ute?
Jag skulle gärna villja vara en sån person som tar en filt och lägger migpå gräsmattan och läser. Men det blir alltid svårt att hitta en bra position utan att armbågarna domnar bort eller att man råkar ha sin gula t-shirt och blir attackerad av alla flygety som världen har att erbjuda.
 
Originalspråk (engelska) eller översättning till svenska?
Jag tycker det kan vara lite trögstartat att läsa på engelska innan man har fått upp flytet. Men av ren lathet så väljer jag böcker på svenka. Alldeles nyligen reflekterade jag skillnade på en bok som är översatt till svenska och en som är skriven av en svensk författare. I de böcker som i orginal är skrivna på svenska så används språket på ett så levande sätt. Till exempel så kan uttryck som "... händer stora som dasslock..." dyka upp (Isprinssesan, Camilla Läckberg). Hur ofta ser man det i en 'utlänsk' bok? "He had hands big as toilet seats." Det hade ju bara låtit knasigt.
 
Poesi eller prosa?
Jag tror aldrig att jag har läst något av vardera... Båda låter otroligt "vuxna" och jag får erkänna att jag var tvungen att googla order "prosa" att för att haja. Men en bok som jag kan tänka kanske faller in under kategorin prosa är Livet på en kylskåpsdörr. En otroligt bra och stark bok. Jag grät floder i slutet.
 
Boken eller filmen?
Detta beror helt på i vilken ordning man ser/läser historien. Jag fullständigt avskyr att se filmer som jag har läst i bokform. Men tvärt om går utmärkt. (Dock är jag en urusel filmtittare som har lätt för att tröttna och jag sätter mig sällan själv och tittar på en film...)
 
Kokbok eller Bakbok?
Jag kan vara den enda bland mina jämnåriga vänner som äger både en Vår kokbok och en Sju sorters kakor.
 
Kärlek eller spänning?
Kärlek med spänning.
 
Bästa ungdomsboksförfattaren:
Sarah Dessen. Hade jag haft möjlighet så hade jag tryckt hennes böcker i näven på alla jag möter.
 
Bok som berört mig mest:
Hela min kärlek till böcker började när jag fick låna en bok av min faster. Det var en bok i ungdomsdeckarserien Mary Lou. Det var denna bok som gjorde att jag slutade som en riktig bokmal. Den är skriven under psedonymen Carolyn Keen.Det är samma författare som ligger bakom alla Kitty-böcker. Detta var någonstans mellan trean och fyran. Jag har läst över hundra böcker av Carolyn Keen sen dess, främst då Kitty-böckerna. Då kan man kanske förstå att jag blev ett stycke förkrossad när jag fick veta att denna superförfattare egentligen är många olika människor men som skriver under samma namn.
 
Recencera din senast lästa bok:
Senaste boken jag läste ut var Eye Candy skriben av R.L. Stine. (Detta är ett sånt fall med engelskalärare + skoluppgift = slalomläsning). Det är en riktigt mjukisdeckare om en tjej, Lindy, som blir övertalad av sina rumskompisar att testa att nätdejta. Tillslut har hon fyra killar på kroken som hon inte kan säga nej till. Hon har nämligen fått hotbrev om att en av killarna kommer mörda henne om Lindy slutar gå ut med honom. Problemet är bara att hon inte vet vem utav de fyra killarna mördaren är (blev det där begipligt?). Jag rekomenderar boken starkt för det är en bok där man får tänka och försöka klura ut vem som är den skyldige utan att behöva skummläsa raderna för att man mår illa av allt blod. Fyra av fem stjärnor! (Den förlorar en stjärna p.g.a twisten i slutet).
 

Och här kommer de boklistor som jag gottade mig i innan jag gjorde en egen:
Polichinelle, Niotillfem, Flora och Underbaraclara
Mycket läsvärda!
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0